top of page
משפחה מטפחת – מנצחת
היחידה המשפחתית 
התאחדותם של שניים נבנית על בסיס בנייה והרחבה ביולוגית. כלומר, הבאתם של ילדים משותפים זוהי ראשיתה של יחידה משפחתית חדשה. על בני הזוג מוטלת האחריות להגיע להסכמים משותפים, אחראיים אשר כובלים על שניהם יחסים עם כל אחת ממשפחות המוצא. וממשפחות המוצא נדרש לעבור תהליך של פרידה והסתגלות מאחד מבניה לטובת בניית מערכת משפחתית חדשה.
משפחה מתקיימת על בסיס קשרי גומלין המתקיימים בין חבריה. מערכות של קשרים הדדיים נרקמים ומתקיימים בה תורמים לניהול ותפקוד תקין של היחידה המשפחתית. קשרי גומלין מתאפיינים בדאגה, אכפתיות, הבנה, הכרה, נשיאת אחריות, הגנה ועידוד, כל אלה יחדיו יתרמו לרווחת המשפחה ולרמת איכות החיים של כל המערכת.

הזהות האנושית

משפחה מטמיעה עצמה בחברה בה היא חיה ומתוך כך משפחה מספקת למצטרף החדש למשפחה את חוויית הזהות האנושית - שני גורמים משמעותיים מלווים את חווית הזהות: 1) תחושת שייכות למשפחה ולחברה בה הוא חי - הקניית מסורת וערכים דתיים וחברתיים. 2) תחושת ייחודיות ונבדלות - האני בתוך כל מכלול מעגלי החיים בהם האני שלי נמצא. שני גורמים אלה מתערבבים אלה באלה ומתוך כך נבנית הזהות העצמית.
המשפחה המסורתית
ההרכב המשפחתי מבטיח להורים, למשפחה ולחברה את המשכה של המסורת המשפחתית החברתית, הערכית והתרבותית של קיומה. חברה עוברת לכל אורך הדרך שינויים חברתיים לעיתים גדולים ומשמעותיים ולעיתים מינוריים. ההרכב המשפחתי המסורתי של אבאמא וילדים, אף הוא עובר תהליכים ואנשים מוצאים עצמם בהרכבים חדשים, שונים, פושטים צורה ולובשים חדשה, מרחיבים מבנים שונים ומרכיבים מעגלים נוספים.
התא המשפחתי המסורתי של אבאמא וילדים ביולוגיים של בני הזוג כבר אינו ההרכב היחיד של מבנה משפחתי, גבולות המשפחה נפרצו והרכב המשפחה המסורתית נראה כהרכב נדוש וכבר ממש לא הרכב יחיד. שינויים ופיתוחים טכנולוגיים עודדו לשינויים את פני החברה ומקום מושבה של עקרת הבית כבר לא בבית, כמותם גם, הבנות תזונתיות, הרחבת המודעות להיגיינה, טכנולוגיות ופיתוחים רפואיים. התערבותם של כל אלה יחדיו בחיי  החברה גרמו ואפשרו שינויים במגמות החברתיות.
המגמה המשמרת
המערכת המשפחתית משמרת את עצמה בזכות מערכת של חופש בחירה ומעצורים. מחד, מתנגדת לשינויים מרחיקי לכת בתא המשפחתי בהיבט החברתי, משפחה בוחרת בדרך כלל להישאר נאמנה למסורת המשפחתית כפי שהחליטה להיות בראשית דרכה וכפי שבנתה עצמה לאורך החיים. מאידך, משפחה מתגמשת ומתאימה את עצמה לשינויים החלים עליה מחוץ ומפנים, בהתאם לנסיבות החדשות המתרחשות וסובבות אותה. למרות השינויים שעוברת המשפחה, עדיין משתדלת לשמר את ייחודה מבלי לאבד את המשכיותה.
דפוסים תעסוקתיים
מערכת משפחתית מבוססת על דרישות תפקודיות בין חברי המערכת, לכל אחד במערכת יסודות של דפוסים תעסוקתיים. עסקאות אלה מבוססות על דפוסי התנהגות בתוך המערכת היחסים הפנימית, כיצד נכון להתייחס אליה (נכון להקשר מסוים, בזמן נתון)? כגון: מערכת יחסים משלימה המתקיימת בין ההורים, הפעלת מידות שונות של סמכות הורית וכו'. באמצעות ניהול משא ומתן גלוי וסמוי בין בני המשפחה ניתן להגיע למערכת מכבדת וראויה. יש לתת לכל חבר את המשקל הראוי, להתייחס לכל חבר בה, לדעותיו, לעולמו הפנימי, לכישרונותיו, לרצונותיו ולדרישותיו. לשקול את דרישותיו ויחד עם זאת, לשמור על המשכיות התפקוד ואיזון נכון של המערכת.  
איזונים ומעצורים
עסקאות קשיחות שאינם מבטאות רצון לפריצת גבולות ונכונות לשינויים נידונות מראש לכישלון. הסתגלות לעומתה היא, משימה מורכבת הדורשת מאמץ אמיתי וכנה של כל הגורמים המשתתפים. על אף, שלעיתים הדרישה מנוגדת באופן מהותי לערכי ההורים או מי מהחברים במשפחה. ההורים והילדים צריכים לשאוף להגיע לעמק השווה, לשנות ולהתאים עצמם להתרחשויות.
נכון הוא כי, על ההורים לפקח והגביל ולעיתים אף להכפיף את חוקיהם בהתאם למצבים הנתונים המגיעים לידי דיון. דהיינו, הורות נדרשת להפעיל ולהשתמש בסמכות מתוך הבנה של המצב. וילדים מצידם צריכים לגלות סבלנות והבנה כלפי השינויים הנדרשים, במצבים קיצוניים וסבוכים. ילדים מבינים את גודל ועוצמת הדרישה ומודעים לטלטלה ולערעורה של המערכת המשפחתית. לכן, שילובם של שינויים מכילים את שלל החברים בה, מתוך רצון משותף של כולם, להביא את הנתון לידי תהליך של נכונות לשינויי הדרגתי, מסתגל ובסופו של תהליך, לכריתת ברית מחודשת שתביא איזון מחודש ונכון לכל הצדדים.
וזכרו,
משפחה מטפחת – מנצחת!
משפחה אם כן, היא מקום טוב לגדול בו, נכונות הדדית בין הגורמים המשתתפים, תשמש מקור טוב לשלוות חיים וצמיחה בריאה להתפתחות כל המעורבים במערכת.
bottom of page